Mi is az az autókozmetika? - Mészely Gergely

Sokan tekintenek úgy az autómosásra, mint nyűgre, sokak szeretik csinálni, sokakat kikapcsol. De egy valamiben biztos, hogy a többség egyet ért: az autó tisztaságáról bizonyos időközönként gondoskodni kell.

-Sziasztok, Geri vagyok, és ebben a részben arról lesz szó, hogy mikor és miért van értelme autókozmetikába menni (ha van egyáltalán).

GreenLine Clean autókozmetika

GreenLine Clean Autókozmetika - Már a MOL Campuson is!

A mai világban rengeteg lehetőségünk van az autók tisztít(tat)ására, nekünk csak ki kell választanunk. hogy melyik a legszimpatikusabb.

Egészen az 1-2 ezer forintos önkiszolgálótól a 20-30 ezer forintos kozmetikákig temérdek lehetőség tárul a tiszta kocsira vágyók elé, és sokszor már nem is tudja az ember, hogy milyen szempontok alapján döntsön, illetve néha az is kérdőjel, hogy mi miért kerül annyiba, amennyibe.

Erről lesz most szó! Hogy egy autókozmetika miért kerül annyiba amennyibe, és vajon van-e értelme ennyit kifizetni, ha ezt amúgy meg lehet úszni 1-2 ezer forintból is.
Nos a válasz arra, hogy megéri-e nem egyértelmű. Persze lehetne azt mondani, hogy mindenkinek megéri legalább havi egyszer egy autókozmetikába elvinni a gépet, de ez nagyban függ a használótól, a használat módjától és még rengeteg más dologtól.

Azok számára például, akiknek a használatból adódóan körülbelül napi szinten kell mosni az autójukat, nem feltétlen éri meg minden alkalommal kozmetikába látogatni, hiszen egy ilyen tisztítás időigényes és drága. Mondjuk, sok taxis napi szinten tisztítja a munkaeszközét, így már csak a munka díja miatt sem érné meg nekik minden nap autókozmetikába járni. Ők többnyire (az igényesebbek) 2-4 havonta látogatnak el egy komolyabb tisztítási munkára, és ez elég is.

De nézzünk egy másik példát is. Valakit, aki ritkán tisztíttatja az autóját, mert nincs rá ideje, vagy csak szimplán nem annyira érdekli. Legyen mondjuk ő Géza (elnézést kérek a Gézáktól).

Szóval az van, hogy Géza egy elfoglalt ember, folyton jön-megy, ezer a dolga, amúgy meg pont nem érdekli, mert úgyis koszos lesz hamar. Ezt a hozzáállást nem annyira szokták szeretni az autókozmetikákban, de be kell látni, van ilyen, és én senkit nem tudok emiatt elítélni. Gézának kifejezetten megéri kozmetikai szintű szolgáltatást igénybe venni.

Miért? Elmondom.

GreenLine Clean Autókozmetika - A GreenLine speciálisan  kozmetikai célokra kifejlesztett tisztítókendői

Egy autókozmetikában azon túl, hogy alaposan és részletekbe menően meg van tisztítva az autó kívül és belül, vannak extra dolgok amik egy standard autómosás során nem feltétlen történnek meg.

Ilyen például a lakkréteg és a felnik viaszkezelése, ami egy védőréteget képez, szebben csillog tőle az autó, és a vízlepergető hatását is fontos megemlíteni.

Ilyen továbbá a műanyag és gumi felületek ápolása, ami ugyancsak nem kizárólag a szebb csillogás miatt fontos. A külső részt díszítő műanyag berakások nagyon sokszor teljesen fakó, már-már szürke színűek azokon az autókon, amelyeken nem voltak a megfelelően kezelve. Ezt a rendszeres műanyagápolás megelőzheti.

Ilyen extra még a bőrápolás, amit bár sokan csinálnak házilag, azért nem ugyan az a minőség amikor Géza felesége otthon a bolti bőrápoló nedves törlőkendővel letörli az ülést, és amikor egy autókozmetikában a bőr felületeket a ténylegesen erre kifejlesztett anyagokkal és eszközökkel tisztítanak és ápolnak.

Ide lehet sorolni még a kárpittisztítást is, és a különböző magas minőségű külső bevonatokat, mint például a kerámiabevonat.

Gézának pedig pont arra van szüksége, hogy ha már nem tisztíttatja sűrűbben az autóját mint 3-4 havonta, akkor azokon az alkalmakon viszont legyen úgy megtisztítva és leápolva az autója, hogy az tényleg tartós legyen.

De ha nézünk egy családot, akik most vettek új autót és szeretnének rá vigyázni amennyire csak lehet, illetve próbálják a gyerekek fennhatósága alatt álló hátsó részt is tűrhető keretek között tartani (akinek van gyereke az tudja mire képesek ha autó piszkolásról van szó), nekik kézenfekvő megoldás havi egyszer megajándékozni magukat, és az érintett járművet is egy külső-belső nagytakarítással, amit profik végeznek profi eszközökkel és anyagokkal.

GreenLine Clean Autókozmetika - Már a Városligetben is megtalálsz minket!

Milyen opciók vannak, ha autókozmetikába akarom vinni az autómat?

A legelterjedtebb opcióval kezdeném: elviszed valahova, és ott megvárod. Ezt nem nagyon kell szerintem magyarázni senkinek. Ugyan olyan mintha egy kézi mosóba vinnéd, csak magasabb minőségű munkát kapsz.

Egy másik lehetőség, ami szintén aránylag ismert, de annyira nem mint az első, hogy hozom-viszem szolgáltatást veszel igénybe. Ez azt jelenti, hogy Józsi eljön az autódért, elviszi, majd ha elkészült az autó, akkor visszahozza neked. Ennek előnye, hogy neked aránylag kevés idődbe kerül a dolog. A negatív oldala, hogy kölcsönadási szerződést kell írni (máskülönben ha megállítja a rendőr Józsit, akkor baj lesz ha nem tudja igazolni, hogy mit keres nála egy idegen ember autója), megy az üzemanyagod, és bízhatsz benne, hogy Józsi szépen vezeti az autódat és nem gyűjt neked csekket sem (amit ha van papírod, akkor természetesen nem te fogsz kifizetni, de attól még kellemetlen).

Ez a megoldás érthető módon elég népszerű, de a mai világban még ennél is van kényelmesebb.

Igen, a mai világ a kényelmi szolgáltatások világa, így most már van egy harmadik kategória is, ami a mobil autókozmetika.

Ez azt jelenti, hogy Tibi elmegy hozzád csomagtartójában egy komplett autókozmetikával, és ott helyben tisztítja meg az autódat. Ennél a verziónál nem közlekedik senki a kocsiddal, nincs szerződés írogatás, csak kinyitod a kocsit, és amikor szól Tibi hogy végzett akkor bezárod (vagy mész tovább). Ennek előnye a maximális kényelem, nem muszáj otthonra rendelned Tibit, kérheted a munkahelyedre, a fodrászhoz, vagy bárhová, ahol éppen vagy. Nem kell sem vizet, sem áramot biztosítanod (Tibi viszi magával). Hátránya, hogy nagyon sokan szkeptikusan állnak ehhez az új technológiához (mint általában minden nagy újdonsághoz).

Szóval az autókozmetikába vágyók ezen három kategória közül választják ki a számukra legmegfelelőbbet. Azt pedig, hogy ki melyik verziót választja teljesen egyénfüggő, de azt hiszem ki lehet jelenteni, hogy a mobil autókozmetikák határozott térnyerésben vannak, és ezt leginkább a fix helyek bánják, ugyanis a jelenlegi ábra szerint idővel nekik csak az olyan munkák maradnak meg, amelyeknek feltétele egy műhely. Gondolok itt polírozásra, kerámiára és egyéb olyan dolgokra, amiket utcán tényleg nem lehet megcsinálni.

Szóval az autókozmetikák nem rossz dolgok, és ha csak ritkábban is van lehetőséged, évente egy-két alkalommal azért érdemes ellátogatni egy igazi nagytakarításra. Érezni fogod a különbséget!

Azoknak pedig akiknek megoldható, őszintén tudom javasolni, hogy havi szinten tisztíttassák autóikat autókozmetikában, az előbbiekben felsorolt indokok után nem hiszem hogy kell magyarázzam miért.

-Én Geri voltam, szép napot neked, és találkozunk a következő írásomban!

Weiter
Weiter

A csapatban az erő - GreenLine Clean Partnertalálkozó 2023.