Canada
EN
Austria | Österreich
Hungary | Magyarország
United Kingdom | United Kingdom
EN
Germany | Deutschland
Romania | România
HU
Netherlands | Nederland
2020-04-09 08:23:53

Autómosás szinte víz nélkül


Világszerte átlagosan 149Liter vizet használunk el minden egyes hagyományos autómosással, ami azt jelenti, hogy évente több millió ember éves vízszükségletét pazaroljuk el. Maróti Árpád, a GreenLine Clean alapítója ezt a pazarlást szüntetné meg. 


Nekem általában az szokott tetszeni, ha valamire azt mondja valaki: lehetetlen - mondja Maróti Árpád, a GreenLine Clean alapítója a Manager Magazinnak. A környezetbarát autóápolási megoldást kínáló franchise tulajdonosa elárulta, a kezdetekben meg sem fordult a fejében, hogy egyszer majd autóápolással fog foglalkozni, sőt, a szolgáltatás mobil koncepciójában sem hitt mindenki. Elsősorban innovatív üzleti modellek kialakításán törte a fejét, így jutott el először a mobilgumiszerviz- szolgáltatás kiépítéséhez, amelyet üzlettársával az elsők között kezdtek el Magyarországon. Hamar felismerték azonban, hogy az autóabroncs-cserének igen jelentős a szezonalitása, ezért alternatív szolgáltatásokban kezdtek el gondolkodni. "Szállítmányoztunk, próbáltunk plusz szervizelési feladatokat is kínálni: végül ezért találtuk ki az autómosást is." - ismertette a szolgáltatások bővítésének történetét, azonban eleinte a koncepció kiforratlan volt. "Először olyan ötletekig jutottunk el, hogy többtonnás vizes blokkokat pakolunk meg egy-egy autónk platóját, aztán lehet menni az ügyfélhez, de szerencsére ezt nem valósítottuk meg" - tette hozzá. 


Nanorészecskék

A GreenLine termékek nanorészecskéket tartalmaznak, amelyek a karosszéria és a kosz közé ékelődnek, ezután a megfelelő törlőkendővel egyszerűen és karcmentesen távolítható el a szennyeződés. 


Üzleti modell

Nagyjából másfél évig kutattak, mire megtalálták azt a módszert, amellyel megvalósítható lett a mobil szolgáltatás. A piacon már elérhetőek voltak azok a termékek, amelyekkel kevesebb vizet kellett használni a tisztításhoz, ráadásul olyan eredményt lehetett elérni, mint ha hagyományos autómosóba vitte volna a tulajdonos. A szolgáltatás azonban erre a technológiára alapozva egyáltalán nem volt rentábilis. "Fél év szünet kellett hozzá, mire eljutottunk oda, hogy kifejlesztettünk egy ötször-hatszor olcsóbb termék palettát." A cég üzleti modellje több pilléren nyugszik: a fix hellyel és mobil szolgáltatással dolgozó franchise-hálózatok működésén és az online értékesítésen. Hozzátette, alapvetően mind a három pillérnek a lényege ugyan az: az ügyfeleknek kényelmesen és energiatakarékosan biztosítani azt a rutinfeladatot, amit egy autómosást jelent mindenki számára. "Egyáltalán nem indokolt nagynyomású eszközöket használni ahhoz, hogy egy városi gépkocsi tiszta legyen. Itt fontos a szemlélet váltás, de természetesen ehhez kellett a megfelelő technológia megtalálása is"- mondta. A klasszikus mosás minimum 2-3 lépésből áll, majd csak ezek után kerül fel a járműre a védőréteg. A GreenLine- termékek nanorészecskéket tartalmaznak, amelyek a karosszéria és a kosz közé ékelődnek, ezután a megfelelő törlőkendővel egyszerűen és karcmentesen távolítható el a szennyeződés. A formula viaszt is tartalmaz, így a tisztítás során nem karcolódik az autó, sőt, a cég kommunikációja szerint ha gyakran használják a terméket, egyfajta védőréteg jön létre, amely hosszú távon védelmet nyújt a karosszériának.